Ser ibland på t.ex. Massdrop att man kan köpa olika set med dyrkar. Men försöker jag söka mer information hittar jag inlägg från folk som säger att det är olagligt och så vidare om man inte är låssmed.
Har väl inte tänkt köpa något själv, men blev nyfiken på frågan. Vad gäller egentligen, är det olagligt eller är det OK, bara inte tullen hittar dem?

“Det finns ingen specifik lag i Sverige som förhindrar en privatperson att
inneha eller införskaffa dyrkverktyg, det kan däremot ses och uppfattas
som suspekt för en privatperson att inneha dessa verktyg.
Om du som privatperson tar dessa verktyg med dig ut på allmän plats kan
du bli kvarhållen, utfrågad, riskera böter även fängelse om polisen anser
att de dyrkverktyg du innehar kommer att användas i olagligt syfte under
lagen om förberedelse till brott (Brottsbalk 1962:700, 23:e kap, 2§, andra stycket) “

Japp, blev av med en väska med decoders, blindnycklar och diverse annan låsutrustning och en surface med diagnostik och programmeringsmjukvara på en helt vanlig rutinkontroll. Jag blåste tom negativt. Skogstrollet anmärkte på att en av mina 14 stycken bromsljus inte lyste och när jag stängde av hela ljusrampen som svar, eftersom den var eftermonterad och det inte fanns någon lagkrav för att den skulle fungera så blev han hotfull. I diskussionen som följde så packade han ner mig i polisbilens baksäte och sen krossade rutan och sökte igenom bilen när jag vägrade ge honom koden till bilen. (numerisk kod på dörren sm krävs trots att man har nyckeln, standard i statliga/fd statliga fordon i USA. importerad bil) Jag ville inte riktigt göra nåt eftersom det bara är ett deltidsjobb och jag skulle förlora min ordinarie säkerhetsklassade tjänst om jag blir dömd för nåt.

Företaget har slutat att jobba inom södertälje polisdistrikt pga av detta. Jag blev av med jävligt många upplåsningskit innan vi gav upp. En annan kollega transporterade en porschemotor till en bil som vi jobbade med, han fick den beslagtagen och “förverkad” (hamnade säkert på blocket) trots att det fanns papper och kvitto. Vid anmälan så kunde brott inte strykas som vanligt.