I mycket enkla ord ansluter en VPN din dator, smartphone eller surfplatta till en annan dator (kallad server) någonstans på Internet och låter dig surfa på Internet med hjälp av datorns anslutning. Därför, om denna “server” finns i ett annat land, Din anslutning kommer att se ut som om du var i det landet, och du kan potentiellt komma åt resurser som är förbjudna eller begränsade i ditt land.

Så du kan använda en VPN för:

Bypass geografiska begränsningar för tillgång till webbplatser, strömmande ljud och video. Titta på strömmande media på tjänster som Netflix och Hulu. Skydda dig från övervakning när du ansluter till opålitliga Wi-Fi-hotspots. Ge viss anonymitet på Internet genom att dölja din sanna plats. Skydda dig från registrering när du använder peer-to-peer-nätverk (torrents).

De allra flesta människor använder idag VPN för “torrenting” eller kringgår geografiska begränsningar för visningsinnehåll.
hur vpn-tjänsten fungerar

När du ansluter en dator (eller annan enhet, till exempel en smartphone eller surfplatta) till en VPN, fungerar datorn som om den är på samma lokala nätverk som VPN.

Ansluta till nätverket när du använder en VPN

All din nätverkstrafik skickas via en säker anslutning på VPN. Eftersom din dator beter sig som om den är på ett nätverk kan du säkert komma åt lokala nätverksresurser, även när du är på andra sidan världen.

Du kommer också att kunna använda internet som om du var närvarande på VPN-platsen, som har vissa fördelar om du använder allmänt tillgängliga Wi-Fi eller vill komma åt geo-blockerade webbplatser.