“Efter att ha sett hur vattenkrisen var misskött är det viktigare än någonsin att vi lyssnar på våra vape folkhälso tjänstemän när de gör rekommendationer för att skydda våra medborgare”, sade Whitmer i ett pressmeddelande. “Vår Chief Medical officer har funnit att den explosiva ökningen av ungdomsvaping som vi har sett under de senaste åren är en folkhälsokris. För våra barns skull och för vår allmänna folkhälsa måste vi agera snabbt för att få bort dessa skadliga och beroendeframkallande produkter från marknaden. Jag är hoppfull att högsta domstolen omedelbart kommer att ta upp detta fall så att vi kan garantera våra barns säkerhet. ”

Den officiella ansökan, som distribueras av ett officiellt pressmeddelande, kan läsas nedan:

“Domstolen av fordringar inte bara missuppfattat vape lagen och errantly utfärdat ett preliminärt föreläggande, det också i grunden äventyras både folkhälsan i denna stat och utövandet av kärn-och kritisk makt i den verkställande grenen. […] Genom att ålägga svarande från att genomdriva de regler som antogs för att ta itu med denna nödsituation, lämnade domstolen av fordringar denna stat förlamad i en farlig med vape, och markerade ut en form av rättsligt ingripande som är både farligt och strider mot lagen: domstolar andra-gissa expertbedömning av folkhälso tjänstemän som arbetar med en folkhälsokris. ”

Pressmeddelandet noterar också att rikstäckande användning av nikotin e-cigarett användning hoppade 78% förra året ensam, som Whitmer hävdar är resultatet av att ha smaksatt produkter tillgängliga.